Sopron Kupa 2019 – összegzés

Hetedik alkalommal az ötödik helyszínen rendeztünk országos gombfoci bajnokságot Sopronban. Idén is megkaptuk a licencet a szövetségtől, ezúttal pedig az Eötvös József Gimnázium igazgatója, Gottschling Gábor sietett a segítségünkre, és adott helyet a versenyünknek.

Az előkészületeket nehezítette a verseny előtti jövök – nem jövök hercehurca. Végül összesen ötven gombozó jelezte részvételi szándékát a versenyre. Ez a klub történetében rekord, ilyen sokan még sosem utaztak el hozzánk gombozni. A másik nehézséget a klimatikus viszonyok okozták, húsz szektoros, négy brazilos és további egy subbuteo pályát felpakolni bizony embert próbáló feladat, de mi megharcoltunk a kilogrammokkal és a lépcsőkkel. Köszönet Benkő Jánosnak, akitől kölcsönbe kaptunk a versenyre öt pályát. E nélkül nehezebb lett volna a lebonyolítás.

Szomorú kezdéssel indult a szombat reggel Sopronban, megemlékeztünk azokról, akik már nem vehettek részt versenyünkön. Takács Zoltán, Kováts Csaba, Sipos Melinda, Éder II Ferenc, Karácsony József és Siska János emlékét őrizzük.

Az open kiírással egy időben megkezdték a gombozást serdülő játékosaink is. Egy szombathelyi juniorral kiegészülve egy teljes kört játszottak egymással a felek, melynek végén a következő sorrend alakult ki: 1. Kámán Attila, 2. Horváth Botond, 3. Horváth Réka. A fiatalok ezután csatlakoztak a futmesa küzdelmekhez.

Hosszas matekozás után végül kijött a 32 fős kellemes létszámú mezőny, mely indokolttá tette a négy darab nyolc fős csoportot. Ezekben a csoportokból hét lejátszott mérkőzés után az első kettő helyezettek eleve bejutottak a vasárnapi top 10-be, a harmadikak egy további mérkőzésen döntötték el, hogy a négy játékos közül melyik kettő csatlakozik a legjobbakhoz.

Az A jelű csoportban Komáromi Zsolt másodosztályú minősített játékosként nem foglalkozott az erőviszonyokkal és a csoport legeredményesebb játékosaként a csoport élén zárt. Egyetlen ponttal mögötte a második pozícióból Pákai György lépett be a legjobb tízbe. Őket követte szintén egyetlen ponttal Böcskei Imre, aki így a szombat legjobb harmadosztályú minősített játékosa lett, harmadikként a tízbe kerülésért játszhatott.

B csoportot torony magasan megnyerte a Fülöp Elemér, aki a gombfocit nem csak játssza, hanem kiemelkedő módon élvezi is. Második pozícióban zárt az a Horváth Imre, akinek más irányú kötelezettségei voltak, így a vacsorán nem tudott velünk tartani, örülünk, hogy a versenyre így is időt szakított. A még egy meccses harmadik helyen innen Koczor János lépett tovább.

C csoport élén végzett veretlenül az a Debreczy István, aki mindössze egyetlen egy döntetlent engedett ellenfeleinek, azt is még az első kanyarban. Az ő kiemelkedő játéka mögé érkezett meg Gyenes Gábor, szintén egy másodosztályú minősített gombozó, és Bottyán Zoltánnak maradt még egy esélye a tízbe kerülésre, ő a harmadik helyen végzett.

D csoport bajnoka Lukács Viktor lett, aki szolid 22 találatot jegyzett az első hét mérkőzésén. Érdekesség, hogy ebben a csoportban az első hat játékos öt ponton belül végzett, ritka nagy harc folyt a továbbjutásért. 13 pontjával Szatmári Tamás bejutott, 12 pontjával Kondor Gábor plusz egy mérkőzésre kényszerült.

A harmadik helyezettek csatájával zártuk szombaton a szektor szakaszt. Bottyán Zoltán gólzáporral biztosította helyét a legjobbak között, és Koczor János is négyszer megzörgette ellenfele hálóját. Velük egy időben vívták a fiatalok a junior döntőt, ugyanis Kondor Balázs az open kiírásban volt érdekelt. Balázs négy szép gólt rúgva Sopron legjobb juniorja lett. Lakner Ádám ezeket a gólokat egészen közelről nézhette végig, ő lett a második legjobb junior. A küzdelmekből pedig kimaradt, mert csak vasárnap érkezett a szintén junior korú Széll Gergő harmadik lett.

A soproni fiatalok korosztályos szektoros elfoglaltságai miatt megcsúszott a futmesa menetrend. Az open kiírás véget ért már, amikor a tizenkét érintéses játék versenyzői kettő további fordulót játszottak egymással a teljes kör befejeztéig. Végül kilenc fő indult el a verseny ezen szakaszában, így a szakág debreceni nagymesterei, a lelkes soproni fiatalság, hozzájuk csatlakozott a Horváth apuka, a játékot először kipróbáló Váradi Marci, és a nagy unszolás után elutazott hozzánk a messzi Szombathely városából Hicz András, és ha már eljött, akkor száz százalékos teljesítménnyel meg is nyerte a versenyt. Saját bevallása szerint öt éve nem foglalkozott a gombfoci ezen szakágával, sikeréhez, bajnoki címéhez gratulálunk. Második pozícióban zárt Matkó Péter, akinek köszönet a lebonyolításért, és szakmai felügyeletért. A dobogó harmadik fokára pedig Pocsay Sándor állhatott fel. A sikerekhez gratulálunk!

Ha Sopron Kupa, akkor Kishordó Borozó, és egy közösen elfogyasztott Czupy Lénárd bácsi kavargatta csülkös bableves. A meccsek után egy-egy cimborával, aki épp nem elfoglalt meg lehet beszélni a sikereket, félreértéseket. De csak egy közösen elfogyasztott vacsora mellett nyílik lehetőség igazán a részletek átbeszélésére. Nagy öröm, amikor az ember önmagához hasonlóan elkötelezett, vagy inkább elvarázsolt figurákkal találkozik. Hol máshol lehetne jobban retro gombfoci meccset vívni a debreceni kollégákkal, mint a kocsmaasztalon.

A vasárnap kora reggelt egy kis furfanggal kezdtük. Top 10-be jutott játékosok kiválasztották az öt megfelelő pályát, illetve az öt játékra legalkalmasabb helyet a teremben. Így történhetett, hogy az 1-5 pályaszámozás üres maradt, további öt pályahely pedig stadion nélkül maradt. Szerencsére Horváth Tamás készített pályaszámozást, így a szombati futmesa helyére felállított négy pálya húsz feletti számozása is megoldódott.

A tíz legjobb játékos egy teljes kört játszott, így a bajnoknak minden kihívójával egyszer szembe kellett néznie. A kilencedik kör végére az elit kör élén Lukács Viktor állt, ő lett Sopron bajnoka, egymás után harmadszor, sikeréhez gratulálunk! Második pozícióban zárt a tőle három ponttal lemaradó Bottyán Zoltán, a harmadik helyen pedig a két 16 pontos játékos közül a jobb gólarány miatt Fülöp Elemért zárt. Meg kell jegyeznünk, hogy ezen a versenyen három 450 alatti játékos is kvalifikálta magát a legjobb tízbe, Gyenes Gábor 5., Koczor János 9. és Komáromi Zsolt 10. helyen zárt a legjobbak között.

A másodosztályúak kategóriás küzdelmében nyolc játékos várta a vasárnapi rajtot. Közöttük indult a top tízbe pályahibák okozta gondok miatt kiszoruló Szili Balázs, aki ranglistapontjaihoz méltóan szerepelt, és eredményeivel kiemelkedett ebből a csoportból. Ebben a nyolcas fogatban a nap végére a Balázs után a következő dobogó alakult ki: 1. Szirmay, 2. Potoczki, 3. Szegedi. A soproni klub játékosai is ügyeskedtek a másodosztályban, Füzy Csaba 8, Böcskei Barnabás 4 pontot szorgoskodott össze a vasárnapi mérkőzések során.

A harmadosztályban tíz játékos várta az óra indulását. Náluk is egy teljes kör lejátszással jutott feladatul. A kilencedik mérkőzés után a legjobbnak bizonyult az a Németh Károly, aki nem talált legyőzőre, így veretlenül 21 ponttal lett bajnok. Mögötte mindösszesen kettő pont különbséggel a második pozícióban a szintén veretlen Csekei Zoltán végzett. A dobogó harmadik fokára a 15 ponttal végző Serák György állhatott fel. Egy egész pontot osztanak nálunk a döntetlenért, ennyi választotta el a dobogótól soproni játékosunkat Böcskei Imrét.

A minősítés nélküli kategóriában tavaly hat soproni gombozó szerepelt, és egy junior, és egy Tüsi. Ezen a versenyen viszont húsz gól lövő szándékkal rendelkező 150 ranglistapont alatti játékos jelezte vasárnapi szektorozó szándékát. A húsz nevezőt a ranglistapontok alapján négy hasonló erősségű csoportba soroltam. A felek négy-négy mérkőzést vívtak a csoporton belül, majd az így kialakult legjobb négyek további kieséses rendszerben küzdöttek tovább. A rendezvény menetrendjét nem nyújtva, a csoportban elért jobb helyezés és nem pedig a szétlövés döntött a továbbjutásról a nyolcaddöntő és a negyeddöntő során. A négy közé jutottak elődöntőt majd bronzmeccset, illetve döntőt játszottak egymással. Az így kialakult sorrendben 1. Horváth Sándor, 2. Pocsay Sándor, 3. Papp Tihamér lettek. A kategória legjobb soproni játékosa a két szétlövésben is erőt próbáló Csorba Gábor volt. A versenyigazgatóság a további helyezésekről döntő meccsek lebonyolításától eltekintett. A versenyen oroszlánként küzdő soproni gombozók: Horváth Tamás, Kámán Attila, Váradi Marci, valamint Horváth Botond és Horváth Réka.

A vasárnapi nap menetrendjéhez hozzá tartozik az eső, ami pont akkor kezdett rá bőséges működésére, amikor Baross Gábor megérkezett és segítséget kért a subbuteo pálya becipelésében. Megázva bár, de törve nem, Gábor az éppen pihenőknek szakszerű és követhető okítást tartott a subbuteo játék részleteiről és szabályairól. Köszönjük, hogy ezzel is színesítette a versenyünket!

Az eredményhirdetés keretein belül Horváth Imre kívánt emléket állítani egyik legsportszerűbb egykori ellenfelének, Siska Jánosnak. A róla elnevezett Fair Play díjat ezen a versenyen az a játékos kapta, aki az ellenfél figyelmét is felhívta, hogy szabadrúgás jár ellene, ő pedig Kondor Balázs volt.

Köszönet a mezőnynek a két napi együttműködésért, a konszolidált magatartásért, és hatalmas köszönet a pakolásért! Így, veletek együtt gond nélkül tudtunk kicuccolni a teremből. Az iskola illetékesei nem találtak kivetnivalót a terem állapotában a versenyt követően, így itt akár a következő évben is találkozhatunk.