Mi is az a brazil gombfoci?

Magyarország futballnemzet. Nem csak azért, mert évtizedekkel ezelőtt sikeres volt hazánk labdarúgása. Nem csak azért, mert mi vagyunk a tízmillió szövetségi kapitány országa. Hanem azért is, mert apáink között nem volt olyan, aki ne játszott volna futballt utánzó játékot, gombfocit.

Brazíliában szintén sokan szeretik a focit, és a pocsolyán túl szintén játsszák a legnépszerűbb sport asztali megfelelőjét.

Évekkel ezelőtt téma volt, hogy az ország másik felében elkezdték űzni a szintén labdarúgást utánzó, úgymond import játékot, az újítás viszont nem talált kitörő lelkesedést. Van éppen elég teendő a szektoros berkeken belül is, miért kéne megosztani energiáinkat?

Aztán egy világot járt manusz felkereste a szakosztályunkat, hogy ő most Ausztriában dolgozik, és szeretne velünk gombozni, és fő célja a brazil játék népszerűsítése. Felmerült bennem a félelem, hogy a srácok fele átigazol a másik játékba, mi kevesebben leszünk szektorosok, és még a brazilos versenyekre is utazni kell majd.

Kovács Nándi készített Sopronban három elég jó pályát, adott nekünk három elég jó csapatot, rengeteg tanácsot, ötletet és taktikát. Sőt, a 24. házibajnokság alkalmával külön brazil bajnokságot is rendeztünk egymás között.

Miben más az a gombfoci a mi gombfocinktól? A magyar legény, ha belerúg egy jó nagyot a lasztiba, nem fut előre, mert úgyse pontos az átadás, és úgyse kapja vissza. A magyar gombfoci a pontos passzolásra, a 4,5 centis szektorra épül. Ha nem jön össze az átadás, akkor vagy mentünk egy közelséggel, vagy fedezünk, lényeg, hogy az akciónak vége. Latin-Amerikában a gombfocis passzhoz nem kell közel rúgni a másik gombhoz a labdát. Elég, ha kicsit meglököm, érintem a lasztit, már jöhetek is tovább egy gombbal egymás után akár háromszor is, passzolással, ütközés nélkül akár tizenkétszer.

A legnagyobb különbség a sporteszköz, a játékszer a labda. Nekünk szektorosoknak egy aszpirinra emlékeztető korongot kell tovalökni, a brazil gombozóknak pedig egy borsószemhez hasonlító kis golyót kell gurulásra, illetve kapuba juttatásra ösztökélni.

A másik nagy különbség, hogy míg mi védekezünk, kipattintunk, kirúgásnál állítunk, védőket helyezünk, addig Peléék csak és kizárólag a félidő kezdésénél, illetve a gólt követően helyezik felállásra az összes gombot.

További zúzós érv a brazil gombfoci megismerése, soproni terjedése mellett, hogy a hazájában egymillió embert megmozgató brazil gombfoci vezére leplezetlenül és kitartóan elkezdett szektorozni. Ha számára ilyen fontos a miénk, az a minimum, hogy mi is kipróbáljuk az övét.

Nándi igyekezetének, és a játék visszatarthatatlan népszerűségének hála szakosztályunk országos versenyt fog rendezni a tizenkét érintéses szakágban is.

Reméljük, hogy sokan eljönnek a versenyekre, és még jobban szeretnénk, hogy a tét ne nyomja rá bélyegét a mérkőzésekre, bízzunk benne, hogy mindenki jól érzi majd magát Sopronban.