Gombfoci nagyüzem volt Sopronban

Hét éves fennállás, huszonhat házibajnokság, egy nyugat-magyarországi csapatbajnokság, országos egyéni bajnoki címek, NB II csapatbajnokságban való részvétel és a hatodik alkalommal megrendezett országos, ranglistapontszerző gombfoci verseny. Jól eső érzés visszatekinteni és az elért eredményeinket, sikereinket gondolatban újra átélni. És még jobb érzés körülnézni, és látni azokat az arcokat, akik évről évre visszatérnek városunkba, visszatérnek versenyünkre. Megtisztelve érezhetjük magunkat, hogy ilyen nagy létszámú, erős mezőny elutazott hozzánk és gombozott velünk.

A szövetségtől kapott világbajnoki selejtező licence még rangosabbá tette a rendezvényünket. A portugál vébére való kijutás miatt többen sikerre éhesen várták a soproni hétvégét. Egyéb adminisztratív okok miatt azonban kicsiny de lelkes csapatunk viszont kiszorult szeretett otthonából a Krasznai Ferenc Sportcsarnokból, így erősen kétségessé vált a verseny megrendezése. Szerencsére Asbóth Géza igazgató úr segítségével a Deák Téri Általános Iskola tornatermében mégis megrendezésre került a bajnokság.

A szombati open kiírásban a 18 nevező két kilenc fős csoportban igyekezett az első öt pozícióba, azaz a vasárnapi legjobb tízbe kerülni. Nyolc elsőosztályú minősített mellett, öt másodosztályú és öt harmadosztályú játékos ranglistapont alapján, kígyóvonalban került az A illetve B csoportokba, ahol nyolc kő kemény mérkőzésen derült ki a továbbjutó névsora.

Bár a versenykiírásban szerepelt, idén nem volt szükség a Fair Play díjra, nem kellett elsőosztályú játékost a kategóriás küzdelmek során a másodosztályban játszatni, megkönnyítették a rendező dolgát, minden 450 feletti játékos bejutott a top10be. Mellettük dicséretet érdemel Komáromi Zsolt, aki szombati bejutásával megnyerte a másodosztályúak versenyét, és Oláh Tamás, aki 16 pontjával a másik csoportból harmadosztályúként szintén bekerült a vasárnapi legjobbak mezőnyébe. Az A jelű csoportból Bottyán Zoltán veretlenül 14 ponttal végzett, továbbjutott, az őt üldöző Csekei Zoltán 10 ponttal végzett, ő a kategóriás küzdelmekre készült. A B csoportban Horváth Imre izgulhatott legjobban, 9 pontja éppen elég volt a tízbe kerüléshez, úgy, hogy négyen is három ponton, azaz egy győzelmen belül üldözték.

A szombati nap másik napirendi pontja a junior verseny volt. Fiataljainknak egy meccsen kellett bizonyítaniuk minden vetélytárs ellen. Nem jutott idő sem visszavágóra, sem rájátszásra. Ebben a korban viszont még szokni kell az ilyen erős pszichikai megpróbáltatásokat, ahol minden egyes lépés komolyan befolyásolja a mérkőzés és a bajnokság végkimenetelét. A gyerkőcök mezőnyében megmaradt a már hat éves hagyomány: Sopronban soproni gyerek a junior bajnok 1. Kámán Attila, 2. Oláh Tomi, 3. Horváth Réka.

Bár januárban még úgy volt, hogy a tizenkét érintéses szakágban is rendezünk versenyt. A terv egy szombati magyar egyéni bajnoki forduló volt. A brazilozók egy része viszont szektorozik is, az egy időben két helyen való játékot a versenyigazgatóság nem tudta megoldani. Így a létszám nem tette indokolttá a komoly verseny megrendezését. De Kovács Nándi keze munkája, három brazil pályája, a soproni ifjak lelkesedése és Szathmáry Károly jelenléte mégis egy egészen jó hangulatú öt fordulós derbit hozott a világra. A küzdelmek utáni sorrend: 1. Bodó Attila, 2. Kámán Attila, 3. Horváth Réka.

Szathmáry Károly elkötelezettségét jellemzi, hogy a balatoni nyaralás előtt beugrott Sopronba brazilozni a fiatalokkal egy kicsit. Sőt, ha már itt járt nálunk megmutatta, elmagyarázta a srácoknak az angol gombfoci, azaz a subbuteo nevű játék lényegét, szabályát.

A szombati mérkőzések után immáron hagyományosan ellátogattunk a Kishordóba, ahol Czupy Lénárd látta vendégül a verseny gombozóit. A jól eső meleg vacsora mellett mégis könnyebb túltárgyalni a nap eseményeit, a gyönyörű szektorait és bitang nagy góljait.

Vasárnap következtek a legjobb tízbe jutottak illetve a kategóriás küzdelmek. Mint utólag kiderült, már az első fordulóban lejátszották a fiúk a döntőt. Szabály ugyanis, hogy a csapaton belüli mismásolás elkerülése végett előbb az azonos klubból érkezőknek kell megmérkőzni egymással. Így került össze már vasárnap kora reggel Lukács Viktor és Pákai György. Kettejük meccsén Vitya nyert 2:1 arányban. De ő nem csak az elsőn, hanem az első hét mérkőzésen nem talált legyőzőre. Még egy Bottyán elleni döntetlen is belefért a Testvériség gombozójának, és két fordulóval a vége előtt már 19 ponttal állt, amit nem kellett tovább gyarapítania, hiszen klubtársa Gyuri utolsó két győzelmével csak beérni tudta, viszont az egymás elleni eredmény miatt megelőzni már nem. Sopron bajnoka Lukács Viktor, az ezüst érmes Pákai György lett. A harmadik helyért két kiváló gombozó jelentkezett be. A hetedik fordulóban 11 pontos ifj. Farkas Gábor mérkőzött az akkor még csak 10 pontos Bottyán Zoltánnal. A Mundial versenyzője 2:1-re nyert, előzött. Az utolsó forduló után mindketten 14 ponttal álltak a táblázaton, ismét az egymás elleni eredmény döntött, Botyi lett a bronzérmes.

A450 pont alatti legjobb játékosok Komáromi Zsolt hiányában megmérkőztek a második, harmadik és további helyekért. Az open kiírásban résztvevő másodosztályú versenyzők névsora kiegészült Szirmay Endrével, aki csak vasárnapra érkezett. Az öt fős mezőny két körös bajnokságban, tíz forduló alatt döntötte el ki érdemli meg a kategória második legjobbjának járó ezüstérmet. A menetrend felénél még pontazonosság volt, 9 ponttal állt Szirmay Endre és Füzy Csaba is. Bandi bácsi a visszavágókra időzítette csúcsformáját, négy gól gazdag, meggyőző diadalával megérdemelten nyerte meg az ezüstérmet. A felénél még csak hét ponttal álló Csekei Zoltán pedig huszáros hajrának köszönhetően végül odaért a harmadik pozícióba. Klubtörténeti siker, másodosztályúak mezőnyében indult két játékosunk is. Böcskei Barnabás egy klubtárs elleni iksszel és egy Máté Bálint elleni győzelemmel megszerezte másodosztályú pályafutása első négy pontját. Füzy Csaba kő keményen kezdett, feléig ikszre állt a későbbi bajnokkal, a visszavágók során a Barna elleni döntetlennel már tíz pontja volt. Így az öt fős torna harmadik, a kategória negyedik helyén végzett.

A harmadosztályú minősített versenyzők mezőnye íz főről kilencre olvadt. Oláh Tamás a top10ben játszott inkább. Böcskei Imre a kategória kiemelkedő játékosa volt ezen a versenyen. Húsz ponttal, mindössze két döntetlennel végzett (Oláh Tamás mögött) a bajnokság első, a kategória második helyén, veretlenül. A dobogó harmadik fokára az a Serák György állhatott fel, aki az első két forduló után egy ponttal még az utolsó helyen állt, aztán megrázta magát, szinte minden ellenfelét legyőzve végül 14 ponttal a kategória bronzérmese lett.

150 ranglistapont alatt is beindult az élet a Sopron Kupán. Alapvetően öt felnőtt és három felnőtté váló gyermek versenyzett volna ebben a ligában. Egy visszalépő és Oláh Tamás Bendegúz bevállalós hozzáállása miatt változtak ugyan az arányok, és a nyolc fős megmérettetés útnak indult. A mezőnyből kiemelkedett góljainak számával Horváth Sándor száz százalékos teljesítménnyel a kategória bajnoka lett. A második helyre klubunk juniorja ért oda. Kámán Atika nehezen ugyan, de beindult, és abszolút megérdemelte az ezüst érmet a felnőttek között. A dobogó harmadik fokára szintén egy soproni gombozó, Horváth Tamás büszke apuka állhatott fel, úgy, hogy mindössze kettő ponttal előzte meg saját kisfiát Botit.

A versenyünket keretbe foglalta Dallos Enikő tanítványainak táncos előadása. Gratulálunk a látványos produkcióhoz, és köszönjük, hogy versenyünket ezzel az előadással még színesebbé tették!

Az eredményhirdetés után pedig elhagytuk átmeneti otthonunkat, a deák téri suli tornatermét, hálás vagyok minden gombozónak, pláne a klub játékosainak, akik időt energiát nem spórolva segítettek a pakolásban, a pályák, asztalok visszajuttatásában.

Külön köszönet a Soproni Polgárőr Egyesület tagjainak, akik odaadó szolgálatukkal biztosították a rendezvényt!

Köszönöm minden kedves gombozó sporttársnak jelenlétét, sportszerű együttműködését. Hálás vagyok, hogy sok-sok kilométer ellenére ellátogattatok hozzánk, jelenlétetekkel emeltétek versenyünk rangját, és leginkább azt, hogy gomboztatok velünk egy jót!