Boldog szülinapot soproni gombfoci!

A kilencvenes évek elején Szittner Lajos vezetésével indultak nagy pályás gombfoci foglalkozások a Piros Iskola napközis foglalkozásainak keretein belül. Később Ringhoffer Alida biztosított lehetőséget a gombozásra a Fenyő Téri Általános Iskolában. Botár László népszerűsítő cikke után pedig összegyűltek a fiatalok szektorlabdázási szándékkal.

Ha viszont szektorozunk, heti rendszerességgel edzéseket tartunk, miért ne csinálnánk nagyban? El kéne indulni az NB 3 csapatbajnokságon! Ahhoz viszont, hogy a szövetség által rendezett hivatalos versenyen részt vegyünk, klubbá kell válnunk. Felkerestük a SMAFC tanárelnökét, Prof. Dr. Takáts Péter pedig örömmel fogadta kezdeményezésünket. 2011 májusában pecsét került a hivatalos levélre, mellyel az egyetemi sportegyesület csatlakozni kíván a Magyar Asztali-labdarúgók Szövetségéhez. Minden bizonnyal rajtunk kívül sokan mások is gomboztak már Sopron városában baráti kör jelleggel. Ők még nem indultak el MALSZ versenyeken, így a hivatalos gombfoci élet kezdete hozzánk kötődik.

A szakosztály létrejöttének hét éves évfordulója alkalmával lapozzuk fel kicsit az almanachot, nézzük meg mit műveltek a hét év alatt a soproni gombozók. Kezdjük talán minden „bajok” okozójával, az egész történet indító momentumával, az NB 3 csapatbajnoksággal. 2011-ben még csak barátkoztunk a sportággal, amikor részt vettünk a versenyen. 2012-ben szintén indultunk a kis csapatok nagy versenyén, de már fiatalokkal kiegészülve, két sorral. 2013-at írtunk, amikor a jövő reménységei kis híján beelőzték első sorunkat a harmadosztályú csapatbajnokságon. Óriási tény, fennállásának negyedik évében négy sorral indult a SMAFC az NB 3-ban. A mennyiségi év után minőségi esztendő következett, 2015-ben sokakat meglepve első sorunk az alapszakasz második helyén végzett, így kiharcolta részvételi jogát a harmadosztályú négyes döntőben való részvételre. A fiúk csak fokozták a tempót, amikor 2016-ben Szombathelyen nem csak bejutottak a legjobb négybe, hanem ősszel nagy csatában végül a harmadik helyen végeztek. A klubtörténeti siker mellett külön öröm volt a szövetség felkérése, miszerint egy csapat visszalépése miatt indulhatunk a következő év másodosztályú csapatbajnokságán. Feljutásunk óta bitang nagy meccseket vívunk, pár döntetlen mellé, néhány győzelmet is sikerült már bezsebelnünk.

A gombfocit viszont egyéni sportágként is szoktuk játszani. A versenyszituációk gyakorlása végett házibajnokságokat rendeztünk. Az elmúlt hét év során 25 alkalommal csődítettük össze ünnepi gombozás céljából a cimboráinkat. A szektorok beadására, kapura lövésre, illetve az izgalmak átélésére kiváló gyakorlási lehetőség egy házibajnokság. Egy ilyen kistérségi versenyen a nagyok készülhetnek az országos versenyekre, a kicsik pedig ismerkedhetnek a sportággal, annak szabályaival. Kis klubunk nagy dicsősége, hogy rendszeresen részt vesznek foglalkozásinkon a fiatalok. Általában külön sneci kategóriában indulnak a gyerkőcök a versenyeinken, a jobbak pedig a nagyobbak között is kipróbálhatják magukat. Óriási megtisztelő érzés, hogy a ranglistapontot nem adó, mégis vidám hangulatú házibajnokságainkra olyan nagyságok látogattak már el, mint Horváth Dénes, Szegedi András, Szirmay Endre, Hartmann László vagy Debreczy István. Csapatbajnokságra készülvén egyszer rendeztünk egy meghívásos 3 asztalos csébét, invitálásunknak eleget tett az Erzsébetváros, az MTK és a Vasi GE is.

A sikeres felkészülés után pedig vonatra csüccsenünk és az országban bárhova elutazunk, ahol gombozókat találunk. Maroslele, Kisújszállás, Komló, Szeged, Szigetszentmiklós, Szombathely vagy akár Budapest is rendezett gombfoci versenyt, ahol soproni gombozók indultak, és nem ritkán sikerrel szerepeltek. Amellett, hogy borzasztóan büszke vagyok a klub minden játékosának mind eredményére.

Az év legrangosabb versenye az egyébi OB. A hét év minden eredményét hiánytalanul felsorolni nem tudom. Az viszont kiemelendő, hogy Füzy Csaba egykor a 150 pont alattiak, idén pedig a harmadosztályúak országos bajnoka lett. Utánpótlás korú versenyzőink is szépen teljesítettek, három alkalommal is soproni sneci lett az ország legjobb juniorja. Balogh Zolika és Böcskei Barnabás akik példát mutattak a jövő reménységeinek.

És hogy ne csak mindig mi utazzunk nagy versenyekre, engedélyt kértünk és kaptunk a szövetségtől a Sopron Kupa megrendezésére. Versenyünk két napos, általában jó hangulatú, babgulyással fűszerezett esemény, idén hatodik alkalommal kerül megrendezésére az országos derbi. Az első versenyre harminc nevező érkezett, és hazaérve elmesélték az élményeket, így évről évre egyre többen vagyunk. Az eddigi nagy versenyeink bajnokai: Fülöp Elemér egyszer, Szatmári Tamás és Lukács Viktor kétszer. Nagy öröm, hogy ilyen nagy ágyúk is ellátogatnak hozzánk. Idén is szeretnénk jó verseny házigazdáiként működni. A mostani bajnokság szektorlabda kiírása a szövetség döntése értelmében világbajnoki selejtező torna, aki jól szerepel nálunk, kvalifikációs pontokat szerezhet a portugál vébére való kijutáshoz. Ezúttal a Sopron Kupa nem csak szektor, hanem tizenkét érintéses szakágban is versenyt hirdet. Kovács Nándor tevékenységének hála a brazil gombfoci is teret nyert térségünkben. Szakosztályunk pedig versenyt rendez, a magyar egyéni bajnokság egyik állomása lesz a soproni. Sőt, június 23-24-ei hétvégén a fenti két szakág mellett a subbuteo is bemutatót tart.

Az elmúlt hét évben rengeteg versenyen vettünk részt. Sőt, talán még ennél is több versenyt rendeztünk közösen. Mindamellett, hogy kiváló játékosok lettek a soproni gombozók, arra is rá kellett jönnöm, hogy remek embereket ismertem meg bennük. Hihetetlenül boldog vagyok, hogy átélhettem veletek ezt a hét évet, és kívánom, hogy még hosszú évekig tartsuk meg a kört, és a serleggyűjtő mániát!